Terug naar het overzicht

Deep democracy

‘Harmony is a wonderful thing, but not nearly as powerful as awareness’ Arnold Mindell 

Deep democracy streeft ernaar om groepen met een uiteenlopende diversiteit gedragen besluiten te laten nemen en hun conflicten constructief aan te pakken. Deep Democracy is een praktische methode om de wijsheid van de groep maximaal te benutten.

Myrna Lewis, de grondlegster van Deep Democracy, heeft het diepere psychologische werk van Arnold Mindell toegankelijk gemaakt voor niet-psychologen. De principes zijn gebaseerd op Proces Oriented Psychology. De methode is door Myrna in de jaren negentig ontwikkeld in het bedrijfsleven van Zuid-Afrika en wordt sindsdien succesvol toegepast in verschillende velden over de hele wereld.

De bijdrage van Myrna Lewis is dat ze praktische tools ontwikkeld heeft waarmee conflict hanteerbaar wordt. De meeste van ons zijn immers conflictvermijdend. Door op een bepaalde manier om te gaan met het conflict kan de potentiële groeikracht ervan tot uiting komen. Die vertaalt zich vaak in een grotere kwaliteit van de relationele bedrading van je organisatie en in creatievere en innovatievere beslissingen.

De groeiende Deep Democrcaycommunity in België begeleidt bedrijven, overheidsinstellingen scholen en organisaties in de non-profit met deze methode. Teams die volgens deze methodiek overleggen, winnen aan Vitaliteit, Inclusiviteit, Beweging, Effectiviteit en Samenhorigheid. Kortom Deep Democracy geeft je VIBES!

Arnold Mindell en Myrna Lewis, de grondleggers, hebben altijd een speciale aandacht gehad voor hoe leiders in hun werk en in de wereld staan. Hoe kunnen zij aan inclusieve besluitvorming doen en alle stemmen horen zonder aan besluitvaardigheid in te boeten? Hoe kunnen zij hun team blijven bijstaan ook als het spannend wordt?

Tijdens workshops Deep Democracy krijgen leidinggevenden een zicht op hoe Deep Democracy in een zakelijke context van nut kan zijn. Ze maken kennis met de sabotagelijn, ontdekken hoe ze tegelijk leider en facilitator kunnen zijn tijdens een meeting en krijgen een nieuwe kijk op hun team. 

In België is er ook een volledige gecertificeerde opleiding in 4 levels in de Lewis methode van Deep Democracy voor wie als coach, facilitator, jeugdwerker, procesbegeleider,… met deze methode aan de slag wil gaan. 

Voor de gecertificeerde training kan je terecht bij Goesthing. Fanny Matheusen is de eerste en enige instructor van de methode Deep Democracy in België. Bekijk de site van Fanny Matheusen hieronder

Een basiswerk hierover is: 
Jitske Kramer, Deep democracy. De wijsheid van de minderheid.  Thema, S&N.,  2017, 978-90-5871-932-4 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Door je aan te melden voor de nieuwsbrief ga je akkoord met de privacy verklaring