Werken met kleine acties

“Welke kleine actie, stap kan jij ondernemen om zoveel mogelijk uit deze vergadering, vorming of afspraak te halen?”

In de actieleergroepen hebben we vaak gevraagd een kleine individuele actie of werkpunt te formuleren. Deze insteek werkt én activerend -ieder wordt uitgenodigd zelf iets te doen - én versterkend, de aandacht ligt op het positieve, dat wat in iemands bereik ligt. Kleine acties leiden daarbij vaak tot grote veranderingen. 

Het werken met kleine acties komt uit het oplossingegericht werken. Kleine acties zetten een positieve beweging op gang. Kleine acties vaak zijn makkelijk te zetten en vragen daarom weinig energie en zijn bovendien uitnodigend. Een actie stap brengt geen grote risico’s mee en het effect is goed te meten. Ook kunnen kleine stappen leiden tot een positief sneeuwbaleffect. Het gedrag van een persoon heeft zeker effect op dat van anderen.

In RVT de Zavel was een van de doelstellingen: "Samen werken aan gedeelde verantwoordelijkheid". Nadat de gemeenschappelijke betekenis daarvan verhelderd werd, vroegen we aan iedereen om hierrond een kleine persoonlijke actie te formuleren

"Welke kleine actie, experiment ga ik ondernemen met betrekking tot ‘gedeelde verantwoordelijkheid opnemen’"

Hierdoor zou ieder op zijn/haar niveau een steentje kunnen bijdragen aan het vormgeven  van een cultuur van gedragen verantwoordelijkheid.Toch gaven enkele deelnemers aan dat ze dit zeer moeilijk vonden. De drempel was toch nog te hoog.En er waren ook bezwaren in de zin van "het helpt toch niet".

Tot een andere deelnemer het zo formuleerde: "Het is niet echt belangrijk of je altijd onmiddellijk effect hebt met je boodschap. Als we allemaal iets klein veranderen, dan begint er iets te veranderen. Het effect is niet het belangrijkste,het gaat meer om een proces. Wanneer iedereen een stukje verantwoordelijkheid daarin oppakt, dan verandert er iets!"

Terug