Waar we al trots op zijn, enkele voorbeelden
We zijn halfweg de projectperiode van Zorgzame Buurten, één jaar na de start. En we zien al heel wat bewegen. We vroegen een aantal projecten om aan te geven wat er nu al beweegt, welke kleine verwezenlijkingen er al zijn, waar men best al trots op is. Enkele klanken uit de buurten, een greep uit de vele bewegingen die ontstaan zijn.
Project Jonge helpers in het Westerkwartier - Oostende
Rosita Boussemaere: "Heel wat organisaties en mensen zetten zich dagelijks in om in het Westerkwartier in Oostende het verschil te maken. Met het Zorgzame Buurten-project ‘Jonge helpers in het Westerkwartier’ willen we dat zichtbaar maken en versterken. We leggen verbindingen tussen die mensen en organisaties om samen de verandering te kunnen maken. We blikken terug op warme acties met de buurt (een buurtfeest, ontmoetingsmomenten in de woonzorgcentra …) en kijken uit naar het Wijkcafé, de uitwerking van een signaalkaart voor jonge mantelzorgers. Het is goed om zien dat er spontane samenwerkingen ontstaan, buurtbewoners de weg vinden naar onze verbindingsmedewerker, we diverse groepen samen kunnen brengen, …"
Project Warme Flora - Merelbeke
Nancy Schwing: "Als je op ontdekking gaat in de straten en wijken valt het vooral op dat mensen zelf ook op zoek zijn naar verbinding. Ik kon daarom ook aansluiten op een aantal mooie initiatieven en van daaruit verder bouwen. Door samen te werken met verschillende actoren heb ik zowel mijzelf als vele anderen gestimuleerd om wat meer over het muurtje te kijken, te leren van elkaar en ontdekt dat door samen te werken je zoveel meer kan bereiken. We willen ook inzetten op het zichtbaar maken van eenzaamheid en psychische kwetsbaarheid. Dit willen we doen met een verhaal- en fotoproject waarvoor we nu op zoek zijn naar verhalen. Verhalen over waar jij kracht uit gehaald hebt of wie jou kracht gaf."
Project Roksem - Oudenburg
Sara Backers, buurtcoach: "Ons zorgzame buurt project is er een met veel golvende bewegingen. Het meest herkenbare hoogtepunt is de geslaagde officiële opening van het dorpshuis. Al zijn er ook nog vele kleine positieve verwezenlijkingen zoals de mogelijkheid om te experimenteren met uitbouw van het dorpshuis en bewoners die aangeven dat het fijn is om terug een ontmoetingsplek dicht bij huis te hebben. Er liggen nog veel kansen open zoals een nauwere inhoudelijke samenwerking tussen de school en de buurt. Stap voor stap vormen wij een zorgzame buurt."
Project Roesbrugge-Poperinge
Valérie Pattyn, buurtcoach: "Ik ben trots op de contacten die gelegd werden in de buurt. Mensen zijn content als ze ons terug zien aan de deur of in de straat. Ze roepen ons binnen voor een “zatje kaffie”, spugen hun gal uit of brengen ideeën. Dat geeft een warm gevoel. We hebben een connectie gemaakt, een mooie basis om iets in gang te zetten in het dorp."
Project Uitkerke - Blankenberge
Caroline Decorte, buurtcoach: "Dankzij ons Zorgzame Buurten-project in Uitkerke hebben we het belang van netwerken ontdekt. Samenwerken met verenigingen en buurtbewoners blijkt nu al een enorme meerwaarde, we kunnen toffe initiatieven opstarten die door het samenwerken haalbaar zijn voor iedereen. Met het project heb ik geleerd en ben ik eigenlijk nog volop aan het leren om initiatieven vanuit de buurt te laten ontstaan. Ik heb nogal de neiging om zelf te weten wat de buurtbewoners willen, meer luisteren naar de buurt en gewoon ondersteunen is een leerproces die ik volop aan het ervaren ben. Wat me raakt is het enthousiasme waarmee zowel verenigingen als buurtbewoners willen samenwerken."
Project Landuit - Nazareth
Fien Sleurs, buurtcoach: "Door omstandigheden zijn we pas laat in het najaar echt van start kunnen gaan. Toch heb ik intussen wel een beter beeld gekregen van wat (en wie) er leeft in de wijk. Het is fijn om steeds meer gekende gezichten te zien wanneer ik wandel door de wijk. Er zijn ook een aantal buurtbewoners die heel enthousiast zijn over het project en waar ik beroep op kan doen. Ik leer elke dag bij."
Project Lindenhof - De Haan
Delphine Decraene, buurtcoach: "In De Haan kregen we de kans om tijdelijk gebruik te maken van een leegstaande sociale woning: het pop-up buurthuis was geboren. Vanaf dag één was het een komen en gaan van buurtbewoners, de honger naar meer buurtgevoel was groot. Eén van de zeer actieve bewoners is Els. Ze is altijd aanwezig en heel gedreven en zet haar schouders heel erg onder alles wat we ondernemen in het buurthuis. Haar getuigenis heeft me echt geraakt."
Els: “De komst van het pop-up buurthuisje in de Beukenlaan kwam voor mij als geroepen. Vroeger maakten de mensen al eens een praatje, maar de mentaliteit is vandaag anders en de mensen hebben nog weinig tijd voor elkaar. In het buurthuis komen we met enkele buurtbewoners samen voor een koffie en een praatje en daaruit groeien onverwachte vriendschappen. Sinds de start van het project heb ik een fitnessgroepje en recent stelde een buurtbewoner voor om maandelijks eens samen boodschappen te doen aangezien ik zelf niet over een wagen beschik. Dat is toch super? Mijn droom voor de buurt? Dat er in de toekomst een vaste locatie of ruimte zou zijn in de buurt om samen te komen.”
Project Zorgsite Varsenare - Jabbeke
Marian Vincent: "Er is intussen een petanquebaan aangelegd voor het hoofdgebouw. Buurtbewoners komen er petanque spelen. Vrijwilligers kwamen helpen bij de opvang van Oekraïense gezinnen. Er was een workshop poëzie met buurtbewoners en bewoners van Licht en Liefde. Het inclusief koor LaSperanza trad op voor 150 personen met ‘Geluiden van de zee’ en zal het Kerstconcert 2023 verzorgen in de Heilige Mauritius en Gezellenkerk van Varsenare. We hadden overleg met enkele enthousiaste buren over de organisatie van een Lentedrink samen met bewoners van Licht en Liefde en de nabije buren in Varsenare."
Project De Zorgmantel - Drongen
Barbara Roels & Isa Veys: "Wij zijn vooral trots op de samenwerking met onze partners. Zo organiseerden we een mantelzorgnamiddag met een mantelzorgvereniging en een mutualiteit. Het was voor de mantelzorgers een verbindende en leerrijke namiddag. Met De Zorgmantel vinden we het ook leuk dat er terug samenwerkingen zijn tussen de buurt en ons woonzorgcentrum Leiehome. We zien vooral bij de bewoners van ons woonzorgcentrum dat ze hiervan opfleuren. De grote tuin en verschillende ontmoetingsruimtes van Leiehome geven ons ook de mogelijkheid om die ontmoeting mogelijk te maken."
Ontdek alle projecten op www.zorgenvoormorgen.be
Meer over Zorgzame BuurtenZorgzame buurten is een initiatief van de Vlaamse overheid en de Koning Boudewijn Stichting. Kijk op www.zorgenvoormorgen.be voor meer info.