Terug naar het overzicht

Present ziet talent

Present ondersteunt vrijwilligerswerk in de zorg en werkt daarvoor geregeld samen met Kwadraet. We waren benieuwd waarom zij inzetten op het thema talent en klopten aan bij Malou Vandevorst van Present. 

Jullie organiseren vorming voor vrijwilligersverantwoordelijken rond het inzetten op het talent van vrijwilligers. Wat hoop je dat die vorming teweegbrengt?

Vanuit Present stimuleren wij het inzetten op talenten van de vrijwilligers heel erg. Vrijwilligers wiens taken gelinkt zijn aan wat ze goed kunnen maar vooral ook heel graag doen, zijn immers vrijwilligers die erg gemotiveerd zijn, die zich gewaardeerd voelen en die graag terugkomen. We streven er ook naar dat onze vrijwilligersverantwoordelijken weten dat “vrijwilligers moeten vertrekken met méér goesting dan ze aangekomen zijn”. In dat kader is het werken met hun talenten een enorme stap vooruit. 

Door het leren herkennen van de talenten en die ook in te zetten, ontstaan er daarmee duurzame samenwerkingen en dat komt de voorzieningen, de verantwoordelijken, de vrijwilligers én de zorggebruikers ten goede. Een win voor alle partijen dus. 

We hopen dat onze vormingen die focussen op dit thema vooral een besef teweegbrengen bij de verantwoordelijken. Dat ze in plaats van taakgericht (“wij zoeken een vrijwilliger voor onze cafetaria”), vooral op zoek gaan naar personen met veel goesting, en vervolgens met hen gaan kijken wat ze graag doen en of er taken zijn die daarbij aansluiten. Als die taken er nog niet zijn, is het des te leuker wanneer er samen gezocht kan worden naar een nieuwe activiteit. Zo wordt dat zoeken naar talenten ook een enorme inspiratie voor wat allemaal mogelijk is.  

Een heel mooi voorbeeld dat uit een basisvorming bij ons naar bovenkwam, is dat van een vrijwilliger die, toen hij nog geen vrijwilliger was, zijn vrouw bezocht op een afdeling. Hij was aan het zingen in de gang en is toen aangesproken door een personeelslid, of hij niet af en toe eens een liedje wilde komen zingen voor de bewoners. Dat resulteerde uiteindelijk in een duurzame samenwerking waar de vrijwilliger nu regelmatig een meezingconcertje komt geven met een draaiorgel. Een schoolvoorbeeld dus van wat een open blik en het talentgericht werken met vrijwilligers kan teweegbrengen. 

En als je even wild mag denken. Wat zou jouw stoutste dromen overtreffen? 
 
Dat een vrijwilligersverantwoordelijke meer en meer een talentcoach wordt zonder dat dat veel extra tijd kost, omdat het vanzelfsprekend wordt.  
 
Dat alle vrijwilligers en medewerkers mee zijn in het verhaal, de terminologie wat kennen en vanuit een positieve mindset mee in het talentenverhaal stappen. Zodat iedereen (medevrijwilligers, personeel, misschien zelfs de zorggebruikers) een talent kan herkennen voor wat het is en dus alle mogelijkheden kan zien die daarmee gepaard gaan.

Wat ik daar dus eigenlijk mee wil zeggen: dat het talentenverhaal in alle organisaties op alle niveaus gedragen wordt. Ik denk dat dat voor zo veel mooie verhalen, plezier en heerlijke glimlachmomentjes kan zorgen!

Wat kan talentgericht werken met vrijwilligers betekenen voor de zorg- en welzijnsinstellingen? 
 
Voor de zorg- en welzijnsinstellingen kan het talentgericht werken betekenen dat er meer diversiteit komt in het aanbod voor de zorggebruikers, maar ook in het aanbod van taken voor potentiële nieuwe vrijwilligers. Een diversere vrijwilligersgroep ook. Er zullen nieuwe vrijwilligerstaken ontstaan, nieuwe, creatieve ideeën die zich omzetten in de realiteit en die zorgen dat er voor ieder wat wils is.

Vrijwilligers die werken vanuit hun talent, voelen zich ook gesterkt in wat ze kunnen en voelen zich serieus genomen en gewaardeerd. Daardoor zijn ze ook al snel meer geëngageerd en geïnteresseerd om mee te participeren in bijvoorbeeld het ontwikkelen, verder uitschrijven of evalueren van een sterk vrijwilligersbeleid. Dat inzetten op talentgericht werken creëert zo een echte vrijwilligersgemeenschap binnen de organisatie waarin iedereen met een gevuld hart naar huis trekt.  

Voor de zorg- en welzijnsinstellingen zorgt dit dus voor een vrijwilligersvriendelijk klimaat, waardoor de drempel tot vrijwilligerswerk bij hen veel kleiner wordt en het vrijwilligersverhaal een succes. 

Dankjewel Malou!

Ontdek meer praktijken