Terug naar het overzicht

Inclusief vrijwilligerswerk

"Stel we zijn 2 jaar verder. Fier als een gieter blik je terug op wat jullie verwezenlijkt hebben om jullie vrijwilligerswerking inclusiever te maken."

Met deze en andere vragen coachten Kwadraet-collega's Marjan en Adinda een jaar lang 9 vrijwilligerswerkingen, als Pilootproject voor het Vrijwilligerspunt Gent. Het begon bij samen dromen om dan te kijken wat er al allemaal gebeurt en vandaaruit kleine haalbare acties te formuleren en te ondernemen.

Geen kant en klare oplossingen van buitenaf dus, wel een proces om van binnenuit te bouwen aan meer draagvlak voor inclusie. Ter inspiratie waren er ook groepsbijeenkomsten waarin de deelnemers vanuit de 9 verschillende werkingen hun idee├źn en ervaringen uitwisselden.

In onderstaande video vertellen Adinda Taelman van Kwadraet en Marie Desimpelaere van Steunpunt Vrijwilligerswerk van stad Gent meer over het kader en opzet van het traject Inclusief Vrijwilligerswerk:

Op het einde van het traject inspireerden we samen met het vrijwilligerspunt een 80-tal geïnteresseerden tijdens de inspiratiedag in november 2022. In plaats van een onderzoeksrapport te schrijven lieten we in filmpjes de trekkers van de verschillende werkingen aan het woord om hun verhalen en lessen te delen.

In deze video vertellen een aantal deelnemers over de impact van het traject Inclusief Vrijwilligerswerk:

Meer weten? 

Contacteer Marjan: marjan@kwadraet.be 
Contacteer Adinda: adinda@kwadraet.be

Meer info over het pilootproject

Ontdek meer praktijken