Terug naar het overzicht

Hartelijk welkom

Eenzaamheid werd een thema tijdens corona. Niet dat het er voordien niet was.

We kennen in Vlaanderen een rijk verenigingsleven, toch vinden heel wat ouderen de weg niet naar hun activiteiten en werking. Diezelfde verenigingen kampen met een tekort aan vrijwilligers, na corona nog meer, ze hebben nood aan vers bloed.

In het voorjaar van 2022 werkten 6 verenigingen op initiatief van de stad Mechelen samen met Adinda en Marjan van Kwadraet rond de vraag: wat betekent voor onze vereniging nieuwe mensen een warm welkom te heten? Het traject mondde uit in engagementsnota’s. Om de drempel die 60-plussers ervaren als ze naar een activiteit van een vereniging gaan, zo laag mogelijk te houden.

Begin dit jaar gingen we eens horen waartoe die bijeenkomsten geleid hebben en waren positief verrast van het resultaat. Van het mensen pro-actief aanspreken tot de opstart van een enquête, van een onthaalbrochure tot een nieuwe blik op de zaak en het bespreekbaar worden van drempels. 

Maar wat ons het meest blij maakte was dat mee door ons toedoen de band tussen de stad en de verenigingen was aangehaald. Er werd een bijeenkomst georganiseerd waar ze allemaal aanwezig waren, ze vonden het fijn elkaar beter te leren kennen en plannen nu verdere samenwerking. 

Je vindt de 6 verenigingen op de website van de stad Mechelen. Wil je meer weten, dan ben je van harte welkom. 

Meer over Kwadraet

Contacteer Marjan: marjan@kwadraet.be 
Contacteer Adinda: adinda@kwadraet.be

Meer praktijken ontdekken?