Terug naar het overzicht

Coachen van onthaalouders

Bij coachen hoort vertragen, je wil mensen uitnodigen anders te kijken, anders te denken. Meestal moet je dan voorbij een tikje ongemak. Dat is begrijpelijk, je haalt hen uit hun ritme, gewoon als we allemaal zijn te vliegen door onze dagen, snel op onze bestemming te geraken, de oplossing aan huis bezorgd krijgen. Toch zijn vertraging en stilte nodig om het leren te laten gebeuren, want ‘de ziel gaat altijd te voet’. 

"Hoe kan ik meer stiltes laten vallen?" was een van de leervragen in een groep Coachen van onthaalouders die Anja Coulier en Adinda Taelman van Kwadraet begeleidden voor de VVSG. Om dit aan den lijve te leren, deden we een oefening in slow coaching. Adinda vertelt hier hoe dat gaat:

"De pauze is voorbij, ik vraag om stilte en nodig hen uit te luisteren naar de geluiden, naar hun gedachten, naar hun adem. Daarna is de instructie als volgt: jullie zitten met z’n tweeën bij elkaar. Er is slechts één vraag, een enkele maar, er is tijd, er is aandacht. De opdracht is om gedurende die tijd alleen die ene vraag te stellen aan de ander en vooral je aandacht te geven. De ander antwoordt. Als hij of zij stilvalt, en pas dan, herhaal je die ene vraag. Zie het als een experiment, een spel, er kan niets verkeerd gaan."

"Eerst is het onwennig. Soms geraken mensen daar niet voorbij, het is een moeilijke oefening. Ook nu is er een duo dat in de lach schiet. Maar meestal wordt de sfeer rustig. Ik hoor meer luisteren dan spreken. De mensen zijn naar elkaar toegewend, hun gezichten worden zacht en open. Er ontspant iets in hun lichaam, de manier hoe ze zitten, hoe hun handen bewegen."

Enkele maanden later vroegen we aan een groep wat de impact was van deze opleiding op hun werk. Dit waren de antwoorden:

  • Ik laat meer stiltes 
  • Ik vertrok vroeger eerder uit problemen, nu laat ik eerst ventileren en maak dan de beweging naar oplossingen
  • Ik sta steviger in mijn schoenen als coach, het was iets dat écht binnenkomt
  • We praten er nog geregeld over, we zouden als groep dit soort momenten moeten inbouwen om stil te staan bij onszelf
  • Ik vertraag bewust, zie nu bewust het proces, de kleine stapjes
  • Het heeft ons als groep gevormd

In 2022 gaven Anja en Adinda de opleiding Coachen van onthaalouders aan 4 groepen verantwoordelijken in de kinderopvang en een groep mentoren en pedagogische coaches in opdracht van de VVSG.

Meer weten?

Neem contact op met Adinda Taelman: adinda@kwadraet.be

Ontdek meer praktijken