Terug naar het overzicht

Inclusief Vrijwilligerswerk

In een steeds diversere samenleving, gaat inclusie over de vraag hoe we het samen leven met elkaar regelen.

Verenigingen en organisaties die graag een breder publiek willen aanspreken, lopen soms vast op verstarde patronen en verwachtingen. De Stad Gent vroeg Kwadraet voor het Pilootproject Inclusief Vrijwilligerswerk waarin we 9 verenigingen hebben begeleid.

Deze 9 verenigingen stapten mee in het Pilootproject Inclusief Vrijwilligerswerk: Autodelen.net, BOAS vzw, Co-Searching, De Karrekol vzw, De Koer, De Sloep vzw, Exalta Sint-Jozef, Muzaïek vzw en Pirlewiet vzw.

Nieuwe vrijwilligers krijgen het gevoel dat ze niet alleen in je hal zitten. Ze hoeven niet stijf stil te zitten op een eenzame stoel in een onbekende plaats. Ze nemen en hébben ook deel aan het leven in de vereniging. Ze kunnen er binnenwaaien en weten waar ze hun jas moeten hangen. Met welke koffie of welke zoete koek? Er is een portie verwondering voor elke smaak!

Werken aan inclusie in een spontaan proces van actie en participatie. Dat heeft impact.
Tijdens een inspiratiedag in november 2022 voelden meer dan 80 aanwezigen de magie werken. 
Je vindt sfeerbeelden, filmpjes en presentaties op Pilootproject Inclusief Vrijwilligerswerk

Klinkt dit als muziek in je oren? Denk je over een inclusietraject in jouw vereniging? 
Contacteer Kwadraet vrijblijvend via info@kwadraet.be
Onze visie op Inclusie vind je hieronder.

Bekijk meer over het Pilootproject

Onze visie op inclusie

“Hoe kunnen we meer inclusie creëren in de vrijwilligerswerking van onze vereniging of organisatie?” Dat was de centrale vraag van het pilootproject dat we samen met het Vrijwilligerspunt van Stad Gent uitrolden.

We kozen er bewust voor om geen eindeloze discussies te voeren over “diversiteit”. Die hebben de neiging even wollig te worden als een ongeschoren schaap.

Het werk van verdienstelijke  auteurs als Naima Charkaoui, Jitske Kramer en Thypoon, Dirk Geldof, Jihad van Puymbroeck en vele andere, heeft ons wel geïnspireerd om de essentie van inclusief werken te bepalen.

Ons uitgangspunt is dat de samenleving divers IS. Diversiteit gaat over aantallen en percentages. Inclusie is iets anders dan diversiteit. Diversiteit gaat over ‘de mix van de verschillen’. Inclusie over hoe we met deze mix omgaan. Inclusie gaat over gedrag, waarden en spelregels. Als je alleen aandacht geeft aan het vergroten van diversiteit in een team of organisatie, en niets doet aan het verbeteren van inclusie, dan is de kans groot dat er door de verschillen meer commotie komt. 

Vragen stellen rond inclusie vraagt wat denkwerk. Het is een vrij technisch begrip, ook al gaat het over iets warms en menselijks: hoe kunnen we beter omgaan met elkaars verschillen? Het doet een appél op jou en je vereniging: hoe kan je meer ruimte maken voor verschil, hoe kan je meer verbinding maken met de ander? 

Een bordje met ‘iedereen welkom’ aan je deur hangen volstaat niet. Er is meer nodig om mensen over de drempel heen te helpen en hen het gevoel te geven dat ze kunnen zijn wie ze zijn en geven wat ze echt te bieden hebben. 

De opzet van Kwadraet is om samen met verenigingen te kijken naar wat voor hen werkt. Je onderzoekt stapsgewijs hoe je de uitdaging in jouw vereniging kan aangaan en krijgt ideeën om het draagvlak voor inclusie in jouw werking te vergroten. 

Meer inspiratie nodig?