Hoffelijkheid in De Grote Post

Om het menselijk verkeer in het openbaar een beetje draaglijk te houden gelden er regels, sommige eeuwenoud, andere vet modern. We nemen onze hoed af of vermijden het photobomben van een selfie. We houden rekening met elkaar, bij voorkeur op hoffelijke wijze.

Hoffelijkheid is belangrijk voor De Grote Post, hét cultuurhuis van Oostende. Onze Lokettenzaal is een ontmoetingsplek, toegankelijk voor Arwan, Jeanne en alleman. We willen dan ook dat iedereen zich welkom voelt en dat het contact hartelijk verloopt. In alle richtingen. Daarom hebben we vorig jaar een nota gemaakt met afspraken. Hoffelijk duurt het langst.

De fotografen en videomakers van Viraal (De Grote Post) laten zich inspireren door het begrip hoffelijkheid. Ze onderzoeken geldende regels en hoe mensen die accentueren of net negeren. Hoe verandert een smartphone de interactie in het openbaar? Hoe kijken we naar daklozen en hoe kijken zij terug? Hoe klinken klassieke etiquetteregels vandaag en wat als je ze uitpuurt in een geanimeerde setting? Wat betekent hoffelijkheid in het verkeer? En, last but not least, wat ís hoffelijkheid precies?

Bij Kwadraet zijn we best trots om de medewerkers van De Grote Post in een stukje van dit Hoffelijkheidstraject te mogen begeleiden. Sociale conditietraining noemen we het graag of hoe je het hoffelijk omgaan met elkaar ook in praktijk kan brengen. Heerlijk vinden we het dat dit een breder perspectief krijgt in deze foto-expo. Ga dat zien!

Viraal stelt voor: foto’s van Kathie Danneels, Yvan Mahieu, Ilse Philips en Heidi Mares. Animatie van Chris Wuytack en video’s van Jos Coopman en Lijs Beeckman.

Foto boven: Yvan Mahieu

Foto-expo Viraal