Het goud ligt voor het rapen

Ontdekte jij in deze coronatijden ook wat écht belangrijk is? Wat is dat dan? En hoe ga je ervoor zorgen dat je het niet terug vergeet als het allemaal voorbij is? 

Kwadraet werkt op dit moment samen met Welzijnsschakels, dat zijn verenigingen van mensen tegen armoede en uitsluiting. We gaan op zoek naar wat de coronatijd hen leert over wat echt belangrijk is voor hun werking. 

Het lijkt of we in een nieuwe wereld terecht komen, maar niemand weet al welke. Mensen in armoede kwamen door deze coronacrisis in nieuwe situaties van uitsluiting terecht. De bestaande noden werden schrijnender. Er komen er nieuwe bij. De kloof lijkt te vergroten, maar intussen mag je nog steeds niet met een grote groep samenkomen, moet je afstand houden, zijn velen bang. Hoe houd je dan contact? 

Met kleine groepen vrijwilligers uit verschillende Welzijnsschakels gingen we in gesprek, we zochten het goud waar het te rapen valt: in de praktijk

Een man is al enkele weken niet meer naar de voedselbedeling gekomen. Een vrijwilliger zoekt hem op aan huis. De deur gaat open. De man begint te wenen. Ze zetten zich elk op een stoel buiten. De man vertelt verhalen over zijn leven. Nooit eerder hadden ze zo’n diep gesprek. Dit geraken ze niet meer kwijt. 

Wat heb je dan precies gedaan? Vraag ik. Niets. Gewoon luisteren. Erbij blijven. En ja misschien ook: tijd maken. Niet denken aan alle andere dingen die ik te doen had. 

Wat kunnen anderen daarvan leren? Ja, niet iedereen kan dat. Sommige vrijwilligers blijven gewoon op hun plek, ze zien zichzelf niet als gelijken van de mensen. 

Er ontspint zich een gesprek over de motivatie van vrijwilligers. Waarvoor doen ze het eigenlijk? En hoe zorg je dat ze in alle praktische beslommeringen de kern van hun engagement niet uit het oog verliezen? 

Sociaal leren is vaak het naar boven halen van goede praktijken. Goud zoeken is onze stiel. Vaak lijkt het een evidentie voor degene die het vertelt, maar als je er wat beter naar begint te kijken, kunnen we er lessen uit trekken. Voor de toekomst, voor andere groepen, en waarom niet: voor de wereld. Bovendien werkt het versterkend. Want van zodra iemand zich bewust is van hoe goed iets werkt en wat het teweeg brengt, gaat hij of zij er bijna vanzelf meer van doen. En dat inspireert dan weer anderen. 

Of zoals iemand zei: je moet het goud smeden als het nog warm is.

Onze visie op sociaal leren