Blijven staan in conflict

“Op dag 1 van deze cursus was ik een conflictvermijder. Nu (na dag 2) weet ik het zeker: ik bel vanavond nog naar onze teamverantwoordelijke. Die olifant in de kamer moet aangepakt worden.”

De spreekwoordelijke ‘olifant in de kamer’ benoemen we vaak niet uit angst voor uitsluiting uit de groep. Het lijkt vanzelfsprekend dat er niet over wordt gepraat. We verwijzen er naar op een indirecte manier: ‘je begrijpt het niet’. 

Ieder van ons heeft behoefte aan erkenning. Net dat maakt het lastig om de confrontatie op te zoeken en openlijk te zeggen wat we denken. We nemen aan dat omgangsprincipes vanzelfsprekend zijn. En wat vanzelf spreekt daar hoef je het niet meer over te hebben. Of toch wel?

Wat gebeurt er als andere mensen bij je team komen? Als je team diverser wordt? Of als je in een vergadering naar nieuwe ideeën zoekt? Spreken alle principes dan nog vanzelf? Kan je naar de verschillende meningen luisteren, ook als ze tegen de jouwe indruisen? Of ga je de 'hot issues' weren uit het gesprek? Het is best spannend om je nek uit te steken boven het maaiveld.

Het eigenaardige is dat er juist in die spanning, in de hitte van een gesprek, in de 'NEE' van die andere stem een grote kracht zit. Hier zit de kans op nieuwe ontwikkelingen. Een bron van wijsheid die je kan aanboren. Het vraagt wat durf om hier mee om te gaan. Je gaat eigenaarschap opnemen van het gesprek. Je leert meer openstaan voor 'het andere in de ander'. Dit kan je van je stuk brengen.

En toch maken conflicten 'natuurlijk’ deel uit van samenwerken en bevorderen ze groei. En dus komen we naar Leuven met de tweedaagse cursus Blijven staan in conflict.

Blijven staan in conflict

Waar mensen samen komen, is er grote kans dat er spanningen ontstaan. We weten meestal goed hoe we soepel met elkaar kunnen omgaan. En toch kan het soms best spannend zijn. Wat ervaar jij als iemand jou steeds maar niet lijkt te horen?

Dinsdag 20 en woensdag 21 december in Leuven.

Info & inschrijven

“Wij hebben nog nooit op zo’n korte tijd zo’n intens groepsproces meegemaakt en tegelijk zoveel geleerd”. 

De citaten zijn uitspraken van deelnemers aan de cursus ‘Blijven Staan in Conflict’. We zijn er best trots op dat deelnemers met een goed gevoel en nieuwe inzichten naar huis gaan, klaar om er iets mee te doen. Dat onze formule aanslaat merken we ook aan de stijgende vraag naar een in-company versie van deze tweedaagse.

Om meer mensen de kans te geven om deel te nemen, hebben we besloten om de cursus in het open aanbod op verplaatsing te organiseren. En dus trekken we voor de cursus 'Blijven staan in conflict' op 21 en 22 december naar de sfeervolle lokalen van de Romaanse Poort in Leuven, op 20 minuten wandelen van het station. We hebben nog plek voor jou.

Wat kan je verwachten?
Wil jij sterker staan in het omgaan met conflict? In deze cursus creëren we een veilige omgeving om te oefenen. We staan stil bij het luisteren naar tegengestelde meningen, de beleving van jezelf en de ander hierbij. We maken ruimte om stil te staan bij de impact die je met praktische tools op jezelf en de ander kan hebben. Van jou verwachten we draagkracht om naar jezelf te kijken.