Als groepen begeleiden een sport was, welke sport zou het dan zijn?

Heel vaak starten we een begeleiding met een startvraagje. Om het ijs te breken, kennis te maken, de tijd van agenda en to do’s tussen haakjes te zetten. Deze vraag ontstond op een ochtend tijdens een intervisie met centrumleiding van lokale dienstencentra in Gent. Toen klonk het zo: als leiding geven een sport was, welke zou het dan zijn? En wanneer was jij laatst in topvorm? En nadien vroegen wij van Kwadraet het onszelf ook af: wat is eigenlijk onze sport?

Geert Vansieleghem: "Ik ben bijna vanzelfsprekend geneigd te gaan voor fietsen. Altijd onderweg, de weg zoekend terwijl je trapt. Soms alleen, soms in peloton. Maar als er koers is, dan doe je het als team. 

Het tempo wordt bepaald door de traagste. Al wacht je niet altijd. Soms is het een weerzien bovenop de top. En wekelijks onderhoud, de ketting smeren, de honger stillen. Vloeken in de regen, genieten van de zon. En. Samen. Het. Succes. Vieren."

Liselotte Pattyn: "Ik denk aan curling… Leidinggeven is voor mij ook de weg vrij maken van obstakels, niet zozeer in de zin van ‘overbezorgd’ alles oplossen voor het team… wel een context scheppen waarin een team en/of groep ten volle kan gaan of sliden. En met een doel voor ogen, dat ook mag wijzigen… 

Ik ken eigenlijk weinig van curling, behalve dat ik het wel grappig vind om iemand te zien vegen, maar ik vermoed dat sommige ‘curlings’ elkaar ook moeten raken, zoals bij petanqueballen. Teams en groepen geven elkaar soms ook zetjes om verder te geraken."

Marjan Blokland is nog aan het bekomen: "Ik heb gisterenavond een kilometer gezwommen en ben na een nachtje waaiwind rond het huis niet erg in topvorm….

Maar je mag wel supporteren voor mijn eerste sessie van het traject inclusief vrijwilligerswerk bij Sint-Jozef in Gent seffens…

We gaan nu gewoon rustig dobberen en een beetje watertrappelen." 

Voor Adinda Taelman is het als yoga: "Het lijkt eenvoudig, maar het is verdorie precisiewerk. Telkens opnieuw onderzoek je de mogelijkheden en de grenzen van groep, mensen en moment, want telkens is het anders.

Op automatisch piloot werkt het niet, je moet alert zijn, goed luisteren naar lijf en leven. Voortdurend stretchen, maar wel met de glimlach. ‘Zoek naar ontspanning in de inspanning’ zei de yogaleraar."

En jij, welke sport is het volgens jou? 
En wanneer was jij laatst in topvorm?