Actieve hoop: wat we leerden

Actieve hoop is een boek dat Joanna Macy schreef samen met Chris Johnstone. Ze ontwikkelde met ‘the work that reconnects’ een filosofie en werkvormen om mensen en groepen te ondersteunen om hun engagement op te nemen in deze wereld. Ontdek meer over het boek

Ze wil ons tonen hoe we meer hoop kunnen creëren voor de mensen van nu en later, voor het wonderlijke ecosysteem dat deze planeet is. Is dat geen voedsel voor deze tijd? Wij vonden van wel en volgden samen met enkele freelancers en bestuurders van Kwadraet een tweedaagse workshop. Hieronder enkele van de lessen die we leerden.

Ons ambacht
Landen in dankbaarheid, eren van de pijn, met nieuwe ogen kijken, komen tot actie. De stappen die de basis vormen van het werk van Joanna Macy klinken ons vertrouwd in de oren. Het is een combinatie van oplossingsgericht werken maar daarbij ook met aandacht luisteren naar wat de pijn, het verdriet en de onmacht ons te vertellen hebben. Bij Kwadraet putten we gretig uit nieuwe en oude inspiratiebronnen, maar onze stiel is en blijft een ambacht. Deze inzichten verrijken ons, maar geen enkele methodiek zal ons redden, we leren door te doen en door te delen. 

Het gesprek met de toekomst
Wat als je achterachterachterkleinkinderen je volgende vraag zouden stellen: ‘Beste voorouder, hoe is het voor jou om te leven in deze tijd?’ Je kunt het te gek vinden om los te lopen, maar vast staat dat zij de gevolgen zullen ondervinden van ons handelen. Ook hun stem moet gehoord worden. Ook zij mogen ons tot de orde roepen. Joanna Macy biedt ons verschillende werkvormen aan om dit gesprek te voeren. Wij nemen ons voor de mensen en de wereld van de toekomst nog meer te integreren in ons werk. 

Rituelen
Er gaat geen begeleiding voorbij of het woord ‘loslaten’ valt minstens één keer. Maar hoe doe je dat? Rituelen dienen om dat proces te ondersteunen, om samen beter de overgang te maken en een nieuwe situatie te verwelkomen. De rituelen die Joanna Macy voorstelt werken voor sommigen, maar niet overal en altijd. Voor no-nonsense rituelen afgestemd op de mensen en op het moment mag je altijd bij ons aankloppen. Dat deden we al, alleen noemden we het zelden zo.  

Vanuit onze bevindingen ontwikkelden we een nieuw aanbod
Voeten in de aarde is een workshop om  de band tussen jouw werk en de wereld steviger aan te halen. Dit najaar in ons open aanbod, maar het kan ook op maat van je organisatie.  

Voeten in de aarde