Terug naar het overzicht

Kwetsbare vrijwilligers

Waarom kwetsbare vrijwilligers inschakelen?

Mensen worden gelukkiger door vrijwilligerswerk te doen, als vrijwilliger kunnen ze bijdragen aan de samenleving, een verschil maken voor anderen. Heel vaak vertellen vrijwilligers ons ook dat ze veel leren: ze krijgen meer zelfvertrouwen, verwerven nieuwe vaardigheden, maken kennis met werelden die ze voordien nog niet kenden. Die kansen gunnen we elke mens, ook zij die niet meteen antwoorden als je hen vraagt wat ze te bieden hebben. 

Kwetsbaar zijn we allemaal. Mensen hebben niet altijd een stevige basis. In elk leven wankelt het af en toe even, in sommige levens veel. Mensen in armoede, ex-gedetineerden, ex-psychiatrische patiënten, vluchtelingen, mensen zonder papieren, mensen met verslavingsproblematiek, autisten, ADHD-ers, burn-out patiënten, slachtoffers van geweld, OCMW-steuntrekkers, vereenzaamde bejaarden… het zijn mensen die geholpen willen worden, maar ook zij willen graag de wereld vooruit helpen. En zo komen ze bij jou terecht.

Als organisatie die met vrijwilligers werkt kan je niet zomaar iedereen even gemakkelijk inzetten, dat willen we niet verdoezelen. Met kwetsbare vrijwilligers aan de slag gaan vraagt echt meer tijd. Het is dan ook een engagement dat je bewust aangaat, een expliciete keuze. Denk dus best eerst even samen na: wat levert het werken met kwetsbare vrijwilligers in jullie organisatie allemaal op? Waarom kiezen jullie daarvoor? 

‘Die mensen zien openbloeien en hun netwerk zien uitbreiden’, dat horen we vaak. Maar er is meer dan de impact op individuele mensen: door hun inzet en aanwezigheid breng je ook ervaringskennis binnen, je wordt op blinde vlekken gewezen, er kunnen drempels verlaagd worden naar doelgroepen die je hoopte te bereiken, het draagvlak van je werking kan verbreed worden, en je draagt ook nog eens bij aan een meer inclusieve samenleving…

Ja, het is een avontuur, maar het loont echt wel de moeite.

Vorming op maat

Kwadraet geeft vorming over werken met kwetsbare vrijwilligers. Kwadraet geeft ook training, procesbegeleiding of intervisie over werken met kwetsbare vrijwilligers. Op maat van jouw vrijwilligersgroep of organisatie. Klik hieronder op 'Ondersteuning' om te zien wat we voor jou kunnen doen.

Of zoek in onze cursussen naar het open aanbod rond kwetsbare vrijwilligers. We geven onze cursussen ook op maat van jouw organisatie.