Terug naar het overzicht

Creativiteit & innovatie

Goede ideeën komen niet zomaar uit de lucht vallen. Creativiteit is meer dan wachten op dat ene geniale idee. Op de juiste manier ingezet kan het een krachtige motor zijn voor zowel succesvolle innovatie in jouw organisatie of bedrijf, als voor veranderingen in het dagelijks leven van jouw medewerkers en vrijwilligers.

Kwadraet helpt om de creativiteit van jouw medewerkers en vrijwilligers aan te wakkeren, te versterken én te kanaliseren voor meer effect. Kwadraet geeft vorming, training en lezingen voor vrijwilligers, beroepskrachten en /of bestuursleden rond deze aspecten van creativiteit:

-    Creatief denken
-    Brainstormen met effect
-    Inside the box innovatie
-    Ontwerpend denken / Service Design
-    Cocreatiesessies opzetten

Hieronder vind je enkele uitgewerkte programma’s als voorbeeld, maar een vorming werken we steeds op maat van jouw organisatie of bedrijf uit. Regelmatig bieden we ook in het open aanbod van Kwadraet vorming rond creativiteit aan. Ga dus zeker ook eens op onze cursuspagina kijken.

Creativiteit voor elke dag

Nogal wat mensen vinden van zichzelf dat ze niet creatief zijn. Maar dat is een misvatting, want iedereen heeft creatief potentieel. Met deze vorming wakkeren we de creativiteit van jouw medewerkers en/of vrijwilligers aan, zodat ze na afloop meer creatief zijn in hun werk en dagelijks leven. We inspireren met voorbeelden, maar oefenen ook op de basisvaardigheden voor creativiteit en leren enkele creatieve methodieken kennen en toepassen.

Creativiteit voor verandering en innovatie

Creativiteit is een krachtige energiebron, het is de vaardigheid om iets nieuws te bedenken. Tijdens deze vorming vergroten de deelnemers hun creatief potentieel en leren ze creativiteit succesvol in te zetten als methode om tot doelgerichte verandering en innovatie in jouw organisatie te komen. Door een beter inzicht in creatieve processen kan jouw organisatie vlotter inspelen op actuele uitdagingen en helpen de deelnemers mee een creatieve organisatiecultuur te ontwikkelen. 

Brainstormen met effect

Met een team doelgericht nieuwe inspirerende ideeën bedenken om een gewenste verandering in gang te zetten. Hoe doe je dat? Doelgericht brainstormen met resultaat zorgt ervoor dat de ideeën achteraf niet in de kast belanden, maar voor echte verandering zorgen. Na afloop van deze vorming hebben de deelnemers alle nodige kennis en vaardigheden om in jouw organisatie of bedrijf zelf creatieve processen of brainstorms te begeleiden.

Inside the box innovatie

Moet je wel altijd ‘outside the box’ denken om creatief te zijn? Nee, als je echt wil innoveren kun je het beter anders aanpakken. De meest creatieve en vernieuwende ideeën ontstaan immers binnen de wereld die je al kent. Met ‘Inside the box’ komen de deelnemers op een systematische manier tot vernieuwing en innovatie die echt werkt voor zowel projecten, producten als diensten van jouw organisatie of bedrijf. Tijdens deze vorming leren de deelnemers de methodiek van Inside the Box kennen én gebruiken. Met deze verrassend eenvoudige methode kunnen ze aan de hand van vijf technieken op een systematische manier nieuwe ideeën ontwikkelen.

Cocreatiesessies opzetten

Co-creatie betekent: samen iets tot stand brengen. We gaan er daarbij van uit dat niet iedereen alles hoeft te weten, want allen samen weten we genoeg om elk vraagstuk op te lossen. Hoe begin je hier aan en hoe begeleid je dit stap voor stap verder? Kwadraet ondersteunt je als begeleider van cocreatie of neemt de begeleiding voor haar rekening zodat jullie je op de inhoud kunnen focussen.

Cursussen