Terug naar alle blogs

#9 DRAKEN TEMMEN

Geschreven door Adinda Taelman op 06/04/20

In onze moestuin zijn de woelmuizen baas. Overal ondergraven en doorkruisen zij onze plannen. Ze moeten met duizenden zijn, maar ik zag er nooit één. Om hen te zien zou ik eens ’s nachts moeten gaan kijken. Leer uw vijand kennen. Ze hebben vast schattige snoetjes.

Het loopt op vele fronten in mijn leven anders dan ik wil. Mij vergaat het als Odysseus: zelden steven ik recht op mijn doel af. Meestal word ik afgeleid omdat ik iets mooi vind. Een ijsvogeltje. De zingende sirenen. Soms verschijnt ook een Cycloop, doemt de woeste Poseidon op, een leger woelmuizen of een andere streep door m’n rekening.

Er zijn minstens vijf manieren om met draken om te gaan, de hindernissen op je pad:

>> Doe als de krijger, trek je zwaard. Moedig maar riskant. Als het lukt ben je een held. Maar wat als het een betoverde prinses was? 
>> Doe als de zwerver. Verberg je in de struiken en bestudeer die draak van alle kanten. Lees een boek. Volg een cursus ‘omgaan met draken’. 
>> Doe als de naïeveling. Doe gewoon voort. Kijk de andere kant op en trek je van die draak niet te veel aan. Alles is OK. Blijf glimlachen. 
>> Doe als het slachtoffer. Jouw leven wordt bedreigd. Je hebt hulp nodig.  Roep hulp. We komen eraan. 
>> Doe als het meisje met de bloem. Kijk eens wat een mooie bloem, die is voor jou, draak. Ach meiske, pas toch op.

Vorig jaar volgde ik les bij een scenarioschrijver die de werkelijkheid te saai vond om erover te schrijven. Daar was ik het toen niet mee eens. En nu met het coronavirus lijkt de werkelijkheid zichzelf alweer overtroffen te hebben: wie dit allemaal verzonnen heeft, getuigt toch echt van een ongebreidelde fantasie.

Ik verzin ook graag. En ik hou van verhalen. Soms gebruik ik ze in mijn werk. Verhalen zijn plekken waar je kunt oefenen in het bevrijden van prinsessen, het vinden van de graal, het ontrafelen van wat niet ontrafeld kan worden.

Maar wie zal nu de draak verslaan? Degene die het beste combineert van elk van de vijf! Daadkrachtig is hij. Maar ook wijs. Hij laat zich niet van z’n stuk brengen, ziet de ernst van de situatie in. En hij toont wie hij is. De tovenaar.

Reageren?