Terug naar alle blogs

#26 Negen manieren van wachten

Geschreven op 17/03/21

Ooit toen het erg koud was ontdekte ik dat er verschillende soorten kou zijn. Ik had het daarna nog steeds koud, maar het was anders. Corona duurt, het wachten weegt. Ik zocht naar manieren van wachten en vond er alvast 9. Zo kan ik wanneer ik het wachten beu ben eens van manier van wachten veranderen. 

Verveeld. Je zit in de wachtzaal, legt je boek weg en zucht, lezen lukt niet. Je hebt een ruime keuze aan zaken waar je op dat moment over zou kunnen nadenken, denken lukt ook niet.

Ongeduldig. Je blik richt zich voortdurend op de klok. Als je een kind was zou je zeuren: ‘Mama, hoe lang nog?’ Was je maar een kind.

Verlangend. Hoe zalig zal een warme douche zijn na weken zonder badkamer. Misschien brengt de postbode vandaag een brief. Zomerkleedjes, muziek spelen, dansen. Weet je nog?

Verwachtingsvol. Er is iets aan het komen, iets dat begint. Uit de stilte een klank, uit de nacht het ochtendlicht. De lente uit de aarde. Een kind dat groeit in de buik.

Afwachtend. Nu niet. Er is teveel dat je niet weet, dus stop je de kwestie in een schuifje. Voor later als. Als wat? Kan het niet anders? Of is het een excuus?

Angstig. Je voelt het onheil komen nog voor het er is. Een positieve test. Werkloos. De derde golf. Een nieuwe variant. Klimaatopwarming.

Gelaten. Je trekt je terug in eigen nest. Alleen kan je het niet veranderen. Je wou wel. Maar zij wilden niet luisteren.

Wakend. Je houdt de wacht, bewaart iets dat verloren dreigt te gaan. De stilte, de oude verhalen, het geloof in de liefde, de namen van de bloemen, het ritme van de tuin.

Niet. Maar dat is momenteel net zo hopeloos als pompoenen zaaien in maart. Je kan natuurlijk proberen op een vensterbank achter glas.  
 

Reageren?