Terug naar alle blogs

#23 Een tijd van luisteren

Geschreven door Adinda Taelman op 30/10/20

De ziekenhuizen lopen vol. Onze organisatie sluit de deuren. We schrappen het ene na het andere in onze agenda’s. Stil. Verbouwereerd. Wat moeten we hiervan denken? Wat kunnen we nog zeggen? Wat hebben we te doen? Dit wordt een tijd van luisteren.

Oplossingsgericht. Krachtgericht. Talentgericht. Er zijn allerlei methodes om mensen en groepen verder te helpen. Je kan je daarin bekwamen door boeken te lezen, cursussen te volgen. Helaas werkt niets van dat alles als je niet eerst luistert.

Luisteren is niet gewoon wachten tot je weer mag praten. Al is dat in vele gevallen reeds een hele prestatie. Luisteren is niet de zinnen van je gesprekspartner omvormen tot wat jij belangrijk vindt. Natuurlijk, je wil ter zake komen. Luisteren is niet woorden geven aan wat de ander niet gezegd krijgt. Goed bedoeld, ongetwijfeld.

Het is veel niet doen van hetgeen we gewoon zijn. Hoe zou het zijn als je - even maar - zou stoppen een doel voor ogen te houden, de zaken op te willen lossen, vooruit te geraken? Wat als je tien minuten van jouw tijd zou geven? Tijd? Dat is dat kostbare goed dat moet verdeeld worden tussen zoveel dat om jouw aandacht roept.

De luidste stemmen gaan vaak met die aandacht lopen. De stemmen met aanzien en lef, de scherpe oneliners, krachtige beelden, treffende quotes. Maar wat met de stille stemmen, de stemmen van zij die verschillen, van degenen die niet durven, van wie we liever niet willen horen? Zelfs in mijn eigen hoofd gaan die vaak verloren. Ik doe maar, zonder eerst te luisteren naar mijn lijf, mijn angst of verlangen. Terwijl die me ook iets zinvols te vertellen hadden.

Ik houd van de korrel op de stem, die maakt het menselijk, volledig. Dan klinkt er iets van twijfel doorheen, de schakering wordt rijker, er klinken andere stemmen mee, boventonen. Komt dat door veel luisteren?

Misschien wel. Om te kunnen tekenen moet je toch ook kunnen kijken. Je moet kunnen huilen om te kunnen troosten. En kunnen luisteren om te spreken.

Reageren?