Terug naar alle blogs

#2 Vanop afstand nabij

Geschreven door Adinda Taelman op 18/03/20

Ik leerde de schoonheid van paradoxen kennen via Sven, een vroegere collega. Liefdevol confronteren. Onthecht engagement. Loslatend sturen. Van Kristof, een andere collega van vroeger, onthoud ik voor altijd ‘passionele afstand’.

En dan is er nog ‘festina lente’, haast u langzaam. Die is van keizer Augustus, geloof ik.

Een paradox is een schijnbare tegenstelling. Het heeft iets weg van poëzie: er ontstaat een nieuwe ruimte tussen woorden. Maar in een paradox worden twee begrippen samengevoegd die elkaars tegenpool lijken. Gevolg: de tussenruimte trilt van de spanning, er hangt iets ongrijpbaar in de lucht. In dit niemandsland kan je helemaal verstrikt geraken. Tenzij je mee beweegt.

Een 10-tal dagen terug, intervisie met teamverantwoordelijken in de kinderopvang. Het gesprek gaat over loslaten. Iets niet doen is moeilijk: je bent bezorgd om de andere medewerkers, het team, de toekomst, je ziet wat er moet gebeuren. Maar als je mensen écht ruimte wil geven om te leren met vallen en opstaan, als je wil dat ze zélf dingen gaan oppakken, is het ook een kwestie van loslaten.

Wat niet wil zeggen dat je moet stoppen met verbinden. Loslatend verbinden. Mijn werk gaat zo vaak over het hele leven. In mijn gedachten verschijnen m’n opgroeiende zonen. Maar ook de mensen om me heen die onlangs een dierbare verloren. Verbindend loslaten. Om van de liefde hier maar te zwijgen.

Deze coronatijd zit vol paradoxen: 
Vanop afstand nabij zijn. Dat vind ik de moeilijkste, ik ben zo graag nabij. 
Wachten en verantwoordelijk nemen. Ik ben geen frontsoldaat, het lijkt nu alsof ik zoveel niet kan doen, wat staat me dan te doen? 
Terugplooien en ontplooien. Het is tegelijk ook lente. Ik zag vandaag de eerste vlinder. 

Er zijn er vast nog meer. Ik verzamel ze. Paradoxen geven me bewegingsruimte. Als je er nog weet, laat je dan horen?

Reageren?