Terug naar alle blogs

#1 Werken met groepen in tijden van sociale afstand

Geschreven door Adinda Taelman op 16/03/20

Wat is mijn werk de komende weken?

Ik ben behoorlijk in de war. Gewoonlijk ben ik een nomade, ik reis van groep naar groep. Mijn stiel speelt zich altijd tussen mensen af. Ik probeer te maken dat ze zich welkom voelen, wie ze ook zijn, gehavend en volmaakt, pril en volleerd, de frons op het gezicht, de glimlach nog verborgen, met hun stamelen, blozen, afwachten, testen. En dat ze dan een beetje dichter komen bij wat ze belangrijk vinden, wat hen beweegt, wat die anderen beweegt. Dat eerst. Dan pas is er een groep. (Wat daarna gebeurt is als het maken van een kunstwerk, het gaat soms bijna vanzelf. Maar daar zal ik het voorlopig niet over hebben.)

Wat nu het coronavirus ons allen in zijn greep houdt? Wat doe je als verbinden je werk is? Dit is mijn antwoord voor vandaag:

1. Toch een blog.
Ik zie de mensen liever in het echt dan online. Daar blijf ik bij. Maar ik zal me over mijn schroom en mijn tegenwerpingen heen zetten en probeer de komende weken een blog te schrijven over hoe we kunnen verbinden. Ik hoop daarmee het werk warm te houden, en misschien her en der wat verbinding. 

2. Het kleine ontmoeten.
Vanavond in het schemerlicht liep ik rond de Bourgoyen in Gent. Het is dan meestal stil. Nu waren er nog lopers, wandelaars met en zonder hond. Ik knik, glimlach. En ik aanvaard in dank elke glimlach, elke knik, soms zelfs gewoon een blik. Dat vriendelijk gebaar van een onbekende geeft me het gevoel dat ik verbonden ben met iedereen. Ik word me plots bewust hoezeer ik daaraan gehecht ben, hoe schaars dit nu is. We kunnen bellen, mailen, chatten, enzovoort, maar dat doen we vooral met bekenden. 

Dit neem ik me voor: de komende weken zal ik vooral thuis zijn, maar soms zullen mijn wegen die van anderen kruisen. Op straat, in de winkel, op de fiets, in de natuur…  net daar kan ik mijn bubbel doorprikken en - vanop afstand - glimlachen, knikken, verbinden. Net in deze tijden lijkt me het ‘kleine ontmoeten’ groots.

Heb je een vraag of opmerking of wil je reageren op dit artikel? Stuur een mailtje naar Adinda

Reageren?