De blog van Kwadraet

Hoe kan je werken met groepen in tijden van sociale afstand?

Via een blog houdt Kwadraet contact. We schrijven om te verbinden. In lockdown wordt het kleine ontmoeten groots. Ontdek hieronder de serie blogposts waarin collega Adinda Taelman sinds maart 2020 regelmatig reflecteert op deze bijzondere tijd.

 • 17/03/21 #26 Negen manieren van wachten

  #26 Negen manieren van wachten

  Ooit toen het erg koud was ontdekte ik dat er verschillende soorten kou zijn. Ik had het daarna nog steeds koud, maar het was anders. Corona duurt, het wachten weegt. Ik zocht naar manieren van wachten en vond er alvast 9.

  Lees meer
 • 15/01/21 - Adinda Taelman #25 Radicale zachtheid

  #25 Radicale zachtheid

  Net als de kappers en de muzikanten heb ik geen prioritair beroep. Ik beredder en slabak. Online biedt enig soelaas, maar blijft een flauw afkooksel van het werken met mensen in levende lijve.

  Lees meer
 • 13/11/20 - Adinda Taelman #24 Klagen mag

  #24 Klagen mag

  In mei en juni was ik nog op zoek naar het waardevolle in tijden van crisis. Nu is het genoeg geweest met alsmaar het positieve zoeken. Vorige dinsdag ben ik mijn begeleiding begonnen met een klaagrondje.Elk 2 minuten. Want klagen mag.

  Lees meer
 • 30/10/20 - Adinda Taelman #23 Een tijd van luisteren

  #23 Een tijd van luisteren

  De ziekenhuizen lopen vol. Onze organisatie sluit de deuren. We schrappen het ene na het andere in onze agenda’s. Stil. Verbouwereerd. Wat moeten we hiervan denken? Wat kunnen we nog zeggen? Wat hebben we te doen? Dit wordt een tijd van luisteren.

  Lees meer
 • 28/08/20 - Adinda Taelman #22 ONOPLOSBAAR

  #22 ONOPLOSBAAR

  In de zomer is er geen werk. Omdat alles perfect is. Tenminste in de levens van anderen. Geen wolkje aan de lucht. Vakantie, reis, gezin, zon, tent, ijsje, boek, rivier, foto. In mijn leven blijven de vragen meestal welig tieren, zomer of niet. 

  Lees meer
 • 23/06/20 - Adinda Taelman #21 VOELEN AAN DE WERELD

  #21 VOELEN AAN DE WERELD

  Ik lees ‘De wereld van gisteren’ van Stefan Zweig. Gevlucht voor de tweede wereldoorlog, voor de zoveelste maal ontheemd, schrijft hij dit boek terwijl zijn geliefde Europa volop bezig is zichzelf te vernietigen.

  Lees meer
 • 04/06/20 - Adinda Taelman #20 OVERVLOED

  #20 OVERVLOED

  Het is zondagochtend en nog vroeg, de zon gooit haar licht over de tuin. Er bloeien margrieten, korenbloemen, klaprozen. Hommels zoemen. Ik pluk een boeket om ons vormingslokaal terug tot leven mee te wekken.

  Lees meer
 • 29/05/20 - Adinda Taelman #19 LUCHTKASTELEN

  #19 LUCHTKASTELEN

  I want to build my own community, zei ze. Net als zij was ik op bezoek in een prachtig oud landhuis in Schotland, omringd door grote bomen, bewoond door grote idealen. 

  Lees meer
 • 19/05/20 #18 KLEIN ONDERZOEK NAAR DE ANGST

  #18 KLEIN ONDERZOEK NAAR DE ANGST

  Vaccin garandeert ook in 2021 nog geen zorgeloze zomer’. Goeiemorgen, zucht ik, ik schuif de krant voor me uit en kies voor het grote moestuinboek bij de koffie.

  Lees meer
 • 13/05/20 - Adinda Taelman #17 GEVEN EN ONTVANGEN

  #17 GEVEN EN ONTVANGEN

  Groenten wassen, soep maken, fietstassen vol voedsel aanvoeren, het compostbakje leegmaken, de douche schrobben, de vuile handdoeken in de was doen, de gootsteen tussendoor even schoonmaken. Ik zing en glimlach terwijl ik dit doe, het is van ganser harte.

  Lees meer
 • 06/05/20 - Adinda Taelman #16 DE ONTDEKKING VAN DE WERELD

  #16 DE ONTDEKKING VAN DE WERELD

  Geen idee waar het met de wereld nu naartoe moet, maar beter dan ooit tevoren weet ik waar ik ben: huis, kinderen, tomatenplantjes, poëziebundels, Bourgoyen, lente.

  Lees meer
 • 30/04/20 - Adinda Taelman #15 ZO MOOI ANDERS

  #15 ZO MOOI ANDERS

  Ik was nooit sportief. Aan de lessen LO had ik een grondige hekel. Lopen vond ik voor uitslovers. Die loopschoenen zijn de lelijkste schoenen die ik ooit aan m’n voeten droeg. 

  Lees meer
 • 24/04/20 - Adinda Taelman #14 NIET ZONDER ELKAAR

  #14 NIET ZONDER ELKAAR

  ‘Niemand hoeft iets alleen te kunnen, samen kunnen we alles’. Een van mijn geliefde basisprincipes als ik een vormingsaanbod voor bestaande groepen mag verzinnen.

  Lees meer
 • 21/04/20 - Adinda Taelman #13 HET 100-JAREN PLAN

  #13 HET 100-JAREN PLAN

  Er was eens een land dat op slot was. De mensen zaten voor hun scherm, enkelen streelden peinzend hun kat. De straten waren stil, de pleinen verlaten.

  Lees meer
 • 17/04/20 - Adinda Taelman #12 DE EMMERS ZIJN VOL

  #12 DE EMMERS ZIJN VOL

  Als het hamstertje uit het kinderboek. Haar wangen staan helemaal bol van de lieve woordjes. Mama en papa  hamster zien het niet. Geen tijd. Dat denken ze. Nu niet. Dat zeggen ze. Straks misschien.

  Lees meer
 • 14/04/20 - Adinda Taelman #11 LEVEND MATERIAAL

  #11 LEVEND MATERIAAL

  Wat doe jij eigenlijk van werk? Als ik niet met een groep aan het werk ben, vind ik dat een moeilijke vraag. Ik zou soms liever brood verkopen, dat kan je zien en proeven. Maar ik geef vormingen.

  Lees meer
 • 10/04/20 - Adinda Taelman #10 ZAL ER NU IETS VERANDEREN?

  #10 ZAL ER NU IETS VERANDEREN?

  Hij zat in de parallelklas in het laatste jaar middelbaar. Bril met dikke glazen. Slaperige blik. Lachen deed hij zelden. Als hij al sprak, dan was het laconiek.

  Lees meer
 • 06/04/20 - Adinda Taelman #9 DRAKEN TEMMEN

  #9 DRAKEN TEMMEN

  In onze moestuin zijn de woelmuizen baas. Overal ondergraven en doorkruisen zij onze plannen. Ze moeten met duizenden zijn, maar ik zag er nooit één. Om hen te zien zou ik eens ’s nachts moeten gaan kijken.

  Lees meer
 • 03/04/20 - Adinda Taelman #8 IN LEVENDE LIJVE

  #8 IN LEVENDE LIJVE

  ‘We bekijken hoe we volgend najaar het vormingsaanbod ook online zouden kunnen organiseren’. Ik murmel iets in de zin van ‘het is het moment om nieuwe dingen te onderzoeken’. Ik wil niet ouderwets klinken. 

  Lees meer
 • 31/03/20 - Adinda Taelman #7 WIE SPEELT DIE LEEFT

  #7 WIE SPEELT DIE LEEFT

  De deuren van de huizen staan open. Niemand zit nog achter zijn computer. Vlinders fladderen, de lucht ruikt naar seringen. Op straat spelen de kinderen, samen. 

  Lees meer
 • 27/03/20 - Adinda Taelman #6 DE STAAT VAN VERWARRING

  #6 DE STAAT VAN VERWARRING

  Ik kijk al dagen niet meer in m’n agenda. Wat de komende tijd gaat gebeuren is één groot vraagteken. Plannen is niet van deze tijd, dagen strekken zich uit. Er is meer nu, minder later. 

  Lees meer
 • 25/03/20 - Adinda Taelman #5 KWETSBAAR

  #5 KWETSBAAR

  Ik hou er niet van als mensen zonnebrillen dragen, en ook niet als ze mondmaskers aan hebben. Gisteren zag ik iemand met allebei. De zon was fel, de lucht helder en vol coronabeestjes.

  Lees meer
 • 23/03/20 - Adinda Taelman #4 ALLES MET ALLES

  #4 ALLES MET ALLES

  Als jij hoest, adem ik jouw lucht in. Als ik binnen blijf, help ik jou. Als jij het laatste pakt, heb ik niets meer. Als jij naar me glimlacht word ik blij. Je kan er nu niet meer omheen. We zijn afhankelijk. 

  Lees meer
 • 19/03/20 - Adinda Taelman #3 Graag traag. Denk aan alle mensen.

  #3 Graag traag. Denk aan alle mensen.

  We vallen uit ons ritme. Ik zie meer mensen wandelen, joggen, fietsen, tuinieren...

  Lees meer
 • 18/03/20 - Adinda Taelman #2 Vanop afstand nabij

  #2 Vanop afstand nabij

  Een paradox is een schijnbare tegenstelling. Het heeft iets weg van poëzie: er ontstaat een nieuwe ruimte tussen woorden.

  Lees meer
 • 16/03/20 - Adinda Taelman #1 Werken met groepen in tijden van sociale afstand

  #1 Werken met groepen in tijden van sociale afstand

  Wat is mijn werk de komende weken? Ik ben behoorlijk in de war. Gewoonlijk ben ik een nomade, ik reis van groep naar groep.

  Lees meer