Vorming opzetten en begeleiden

Hoe doe ik dat, een vorming uitwerken? Hoe sta ik als begeleider voor een groep? Hoe maak ik mijn vorming interactief? Hoe breng ik droge materie op een boeiende manier? Hoe ga ik om met weerstand in de groep?

Jij, als vormingswerker, beseft dat vorming opzetten en begeleiden een vak apart is. Het is als een kast met vele lades. Tijdens de 5-daagse opleiding trekken we één voor één die lades open. We verdiepen ons in de vele aspecten van het vormingswerk. We vertrekken vanuit jouw leervragen en zoeken samen naar die aanpak die jou een stap verder brengt.

Het effect is dat je na de opleiding met meer vertrouwen voor de groep staat, vaardiger bent in het inzetten van verschillende methodieken en kan ‘lezen’ wat in de groep gebeurt. Jouw deelnemers ervaren jou als een nóg betere begeleider.

Je oefent op vaardigheden als empathie tonen, creativiteit inbrengen, gestructureerd werken, vlot spreken voor een groep en jouw vorming doelgericht opbouwen. Je krijgt een grondig inzicht in hoe leerprocessen tot stand komen en leert meer over de verschillende componenten van een vormingsproces en de educatieprincipes van volwassenvorming. Je oefent in het begeleiden van bepaalde werkvormen en je krijgt feedback op het vormingsprogramma dat je tijdens de cursusperiode ontwikkelt. De opleiding brengt jou een stap verder in de ontwikkeling van jouw vormings- en begeleidingsvaardigheden.

We verwachten van jou een minimale praktijkervaring, bijvoorbeeld als educatief medewerker of vormingsverantwoordelijke van een vormingsinstelling, een vereniging, een beweging of een ngo. Deelnemers komen uit verschillende sectoren: van socio-cultureel werk over welzijnswerk en gezondheidszorg naar onderwijs, tewerkstelling, openbare diensten of bedrijfsleven. De uitwisseling die dit meebrengt wordt telkens erg gewaardeerd.

Datum Maandag 27 en dinsdag 28 augustus, maandagen 17 en 24 september en 1 oktober 2018
Cursusuren Van 9u30 tot 16u30
Locatie Kwadraet, Koningin Maria Hendrikaplein 64a, 9000 Gent
Begeleider Geert Vansieleghem

Info begeleiderGeert Vansieleghem

Even vertragen om dan het vonkje te zien ontstaan in en tussen mensen. Een doortastende vraag, een goedgeplaatste stilte. Het creëren van een verbindende leeromgeving en daarin mensen zien groeien, dat is voor Geert de essentie van het begeleiden. Wat schoonheid brengt: ‘Vanuit mijn positivisme en verbindende begeleiding, merk ik dat mensen het vertrouwen voelen om telkens dat stapje vooruit te zetten.’

Prijs Normaal tarief: 640 euro - Kortingtarief: 448 euro
Inschrijven Schrijf bij voorkeur online in. Telefonisch kan ook via 09 382 75 71. Schrijf het bedrag over op rekeningnummer BE16 4252 0504 6174 met BIC KREDBEBB. Vermeld de code 18OS010 en jouw naam.


Terug naar overzicht